28 Ağustos 2018 Salı

Yeşil çatı katmanları

ONDUGREEN, güvenilir bir yeşil çatı sistemi olarak çatınızda estetik, doğal, yaşanabilir ve sıradışı yeşil alanlar oluşturmanızı sağlar. Toggle navigation Hafif yapı sistemleri. Yeşillendirme için optimum özelliklerde bitki taşıyıcı katman.


Beton yapıların içinde sıkışıp kalan şehir insanının havası yeşil çatılarla değişiyor… Sanayileşme ve kentleşme sonucunda doğa hızla tahrip olurken tüm dünyada yeşile olan ihtiyaç da artıyor. Elbette söz konusu sistemde bitki kökleri için sınırlı bir alan bulunmaktadır. Urbanscape sisteminde, geleneksel yeşil çatı sistemindeki toprak yerine, özel bir taş yünü katmanı bulunur ve sistemin en dış kabuğu, mevsim yeşilliğini koruyan sedum tabakasından oluşur. Ses ve ısı yalıtımına katkı sağlayan taşyünü, ayrıca yüksek su tutma kapasitesine sahiptir.


Mevcut katmanlar ve çatı eğimi de değerlendirildikten sonra, tüm katmanlar kaldırılarak çatının su yalıtımının sağlamlığı kontrol edilmelidir. Elektromanyetik IşınıElektromanyetik radyasyonu soğurur. Ekstensif yeşil çatılar.


Yeşil çatı katmanları

Sedum, yosun, ot, çim ve az bakım gerektiren veya hiç bakım gerektirmeyen diğer bitkiler yetiştirilebilir. Bu katmanlar , drenaj katmanı , koruma katmanı , dikim ortamı ve bitki katmanı şeklindedir. Bauder SDF Drenaj katmanı modüler yeşil çatı sistemleri için geliştirilmiş olan, uygulama kolaylığı ve yükseklik avantajı sağlayan sistemlerimizden bir tanesidir.


En alt katmanı çatı konstrüksiyonu olarak kabul edersek, diğer katmanlar sırasıyla su yalıtımı, kök tutucu tabaka, nem tutucu tabaka, filtre ve drenaj tabakası, bitki taşıyıcı tabaka ve bitkilerden oluşur. Yeşil çatı sistemleri çeşitli katmanlardan oluşmaktadır. Yüksek yoğunluklu (intensive) yeşil çatı sistemlerinde suyu muhafaza etme özelliğine sahip bir su taşıyıcı katman kullanılsa da, bitkiler kuraklık dönemlerinde mutlaka düzenli olarak sulanmalıdırlar.


Kısacası bitkilendirilmiş yeşil çatı uygulamasında seçilecek yalıtım malzemeleri için daha seçici ve bilinçli olmalıyız, kere düşünmeliyiz. Yeşil Çatı sistemleri temel katmandan oluşmaktadır. Avrupa’da çok yaygın bir uygulama olan yeşil çatılar , ülkemizde ise inşaat sektörünün yeni trendi olarak dikkat çekiyor.


Onduline Avrasya Türkiye’de ilk FLL sertifikalı membran olan Bituline EP4Antiracine ile köke dayanımı ve su yalıtımını yeşil çatı sisteminin altında sağlar. Seçilen bitkiye ve çatı eğimine göre belirlenecek sistem katmanları konmalıdır. Uygulamacı firma: Icon Yapı.


Yeşil çatı katmanları

Mevcut çatının bir uzantısı olan yeşil çatı sistemi uygulamalara göre farklılık göstermekle birlikte genel olarak su geçirmez ve kök itici bir katman , drenaj sistemi, filtre, hafif özellikte yetiştirici katman , sulama sistemi ve bitkilerden oluşur. Bitki taşıyıcı katman , yeşil çatılar için formüle edilmiş geri dönüşüm ürünlerinden elde edilmiş, içeriğinde organik ve inorganik maddeler içeren özel bir karışımdır. Projelendirmeye göre sistem içeriği ve detayı değişebilir. Kalın toprak kullanılarak, yoğun bitkilendirilmiş çatılardır.


Yalıtım katmanları üzerinde noktasal basınç oluşumunun engellenmesi, Özel statik yük hesabı gerektirmeyecek düşük ağırlık, Bitki köklerine karşı koruma, Kolay ve maliyeti düşük uygulama. Yürütülen çalışmadan elde edilen sonuçlara göre, Kıbrıs’ın yarı kurak ikliminde çatı katmanları ve bitki örtüsü ile birlikte geniş yeşil çatı sisteminin kurulmasının metrekare başına yaklaşık Euro’ya mal olabileceği öngörüldü. BTM Optigreen Sistemleri, düz ve eğimli bahçe çatı teras alanlarına yönelik, sertifikalı, detaya uygun yalıtım malzemeleri ve üst katman sistem bileşenleri içerir.


Yeşil çatı katmanları

Kapalı otopark üstü yeşil alanlar, bina kat bahçeleri, balkon ve teraslar ayrıca eğimli (5° – 45° arası betonarme vb.) kabuk sistem üzeri alanlarda yeşil. Su Sızdırmazlık Katmanı için İlave Koruma Su sızdırmazlık membranı üzerindeki yeşil çatı , ömür beklentisini büyük oranda arttırmaktadır. Bu yapı sıcaklık değişimlerinin etkisini azaltmaya yardımcı olur, böylece termal gerilimi azaltır. Tüm yeşil çatı uygulamalarında, yukarıdan aşağıya temel katmanlar aşağıdaki gibidir. Yağmursuyu kararları, ortamdaki bitkilendirme gerekliliği, drenaj ve katman gereklilikleri ile ilgili detayları içerir.


Filtre ve drenaj tabakası. Yükü alt katmanlara ileterek köklerinin korunmasını ve çimin yetişmesini sağlar. Kusursuz bir drenaj sağlayarak ( geçirgen) su birikintisi ve çamur oluşumunu önler. DRAINROOF ile oluşturulan yeşil teraslar ve çatılar sayesinde gürültü azalır, havadaki tozlar filtrelenir, binanın görünümü iyileştirilir. Nebuchadnezzar, yeşil duvarların atası olarak bilinen Babil’in Asma Bahçelerini yaptırmıştır.


Yeşil duvar (dikey bahçe) iki kısma ayrılmaktadır. Metal bir çatı , PVC katmanı ve hava katmanı (toprağa ihtiyaç duymamaktadır), bu sistem çeşitli bitki türlerini. Susuzluğa dayanıklı bitkilerden seçilecek bitki dokusu bakım gereksinimini de minimuma indirecektir. Dördüncü katman çürümeye dayanıklı özel keçelerden yapılan ve.


Mat DKoruyucu Drenaj ve Filitrasyon Katmanı , UV ışınlarına karşı dayanıklı polipropilen geotekstilden kompozit bir malzemedir. Yeşil yapı ilkeleri üzerinden özellikle yeşil çatı uygulaması ile yağmur sularının arındırılması, yağmur sularının kullanımı ile kanalizasyon sisteminin yükünü azaltma, güneş enerjisinden ve doğal ışıktan verimli yararlanma, yeşil katmanların güneş ışınlarını yansıtmaması sayesinde sera etkisini. Yüzey bitki dokusu olarak da sedum türleri seçilmiş. Yeşil alanlarda olduğu gibi çatı bahçelerinde de tam otomatik sulama sistemi uygulanmış.


Kenet Çatı ve Cephe Yalıtımı. Yağmur suyunun ciddi bir miktarını bünyesinde tutabilen yeşil çatı ve cephe sistemleri, suyun arınmasına da katkı sağlamaktadır. Bitki katmanının çok yönlü kullanımıyla kentsel su yönetimine katkıda bulunur.


Bugün, kendi elleriyle yeşil çatılar sadece kırsaldaki özel bir evin çatısına değil, aynı zamanda şehirdeki yüksek binalara da yerleşiyor. Enerji tasarrufu, çevre tahribatının en aza indirilmesi, yeşil çatı uygulaması ile yağmur sularının arındırılması, yeşil katmanların güneş ışınlarını yansıtmamasıyla sera etkisini oluşturan yansımaların azalması ve oksijen üretmesi gibi birçok fayda sağlayan yeşil binalarla kentleşmiş bölgelerde daha yeşil.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar