14 Temmuz 2015 Salı

Mini kazık uygulamaları

Mini kazık makineleri ebatlarının fore kazık ve jet grout sistemlerine göre küçük oluşu nedeniyle tercih sebebidir. Bu yapım yöntemi mini kazık imalatı için gerekli makine, ekipman ve malzemenin seçimi ile hazırlama, uygulama ve kontrol yöntemlerini belirlemek amacıyla hazırlanmıştır. Bu çalışmalarda mini kazıklar tekli veya çoklu guruplar şeklinde dizayn edilir.


Mini kazık uygulamaları

En yaygın uygulamalar ise iksa sistemlerinde düşey eleman olarak kullanılan mini kazıklardır. Mini kazıklı sistemler uygulandıkları zeminin parametrelerine bağlı olarak ekonomik proje avantajları sunmaktadırlar. Sistem ve uygulama olarak hemen hemen fore kazık ile aynıdır. TerraNail yöntemi, iki ayrı uygulama olan zemin çivisi ile donatılı zeminin birlikte kullanılması esasına dayanmaktadır. Portatif kazık makineleri ile mini kazık uygulamaları bina içlerinde dahi yapılabilmektedir.


Plansız ve çarpık kentleşme nedeniyle büyük kazık makinelerinin çalışma sahasına naklinde ve çalıştırılmasında zorluklar yaşanmaktadır. Bir jeoteknik projede zemin iyileştirme zemin güçlendirme – iyileştirme (enjeksiyon, jet grouting vb.) ve fore kazık – mini kazık uygulamalarının başarılı olabilmesi için, en başta zemin parametrelerinin (kohezyon, içsel sürtünme açısı vb.) sağlıklı olarak belirlenmiş olması gerekmektedir. KAZIKLI TEMEL SİSTEMLERİ.


Zemin İyileştirme Sistemleri. NYS, fore kazık , mini kazık , jet grout, ankraj, zemin çivisi gibi çeşitli geoteknik uygulama yöntemleriyle iksa sistemleri ve zemin iyileştirme projelerini başarıyla tamamlamaktadır. JET GROUT Beton enjeksiyonu yöntemidir. Fore kazıklar yerinde dökme kazıklardır. Hidrolik delici bir makina ile rotari olarak projeye uygun delgi yapılır.


Delgi tamamlandıktan sonra kuyu içine donatı ve beton yerleştirilerek imalat tamamlanır. Genel içinde Aplikasyon Aplikasyon Uygulaması , APLİKASYON, Atterbergi Bolum Planı, Çayırova Harita Kadastro, Çayırova Harita Mühendisi, Çayırova Su Montajı, Çökelme Analizi, BAĞIMSIZ BÖLÜM PLANI, BENZİNLİK, CİNS DEĞİŞİKLİĞİ, Dayanıklılık Deneyi, Deneyi Kat İrtifakı Kat Mülkiyeti, Elek Analizi lektrik Özdirenç. Avrupa ülkelerinde yapılmakta olan ve hızla gelişen geoteknik uygulama ve projeleri ülkemizde profesyonel olarak uygulamak ve tanıtmaktır. Sağlam zemin tabakalarının çok derinlerde olmadığı zemin koşulların da, özellikle kumlu zeminler de. Uygulama sırasında sahadan alınan yeni veriler doğrultusunda projede gerekli revizyonlar yapılır ve iş sonunda “as-built.


Yeraltı su seviyesinin yüksek olduğu gevşek zeminlerde kazık uygulamalarında (forekazık- mini kazık ) zorluklar yaşanmakta ve uygulamalar ekonomik olmamaktadır. Kalınlığın fazla olması veya kazık temel inşa edilmemesi halinde zayıf zemin olarak değerlendirilen turbalık veya yumuşak zeminler üzerine kontrollü dolgu yapılır. Dolgu ağırlığı veya patlayıcı maddeler yardımı ile zayıf zemin yana itilir, kontrollü dolgu üzerine temel uygulaması yapılır.


Not: dere kıyılarında bu değer 1. Ve çakılan mini kazıklar binanın radyel temeli ile. Ancak zemin şartlarının uygun olduğu durumlarda, ve genellikle standard ankraj delgi makinaları ile inşa edilmektedir. Mini kazıklar farklı kapasite ve boyutta makine ve ekipmanlar kullanılarak inşa edilebilir.


Mini kazık uygulamaları

Başlıca uygulama alanları sınırlı yükseklikte ve uygun zemin şartlarında ankastre, ankraj veya çelik boru ile desteklenmiş, geçici veya kalıcı iksa yapılarının oluşturulması veya zemin içerisinde bir bariyer teşkil edilmesi olarak sayılabilir. Delgi işleminin sonunda hazırlanan demir donatısının. Tekil temelde kazık uygulaması 3. Sürekli temelde kazık uygulaması 3. Plak temelde kazık uygulaması. Donatı indirilmesini takiben kuyuya beton dökümü yapılarak mini kazık uygulaması tamamlanır. Mini kazık uygulamalarında kazık makinesi ile delgi işlemini takiben hazırlanan demir donatısı kuyu içerisine indirilir.


Temel kazıklarının değişik uygulamaları aşağıda gösterilmektedir. Projelerin ve müşterilerin ihtiyaçları doğrultusunda değişik çap ve boylarda mini kazık , kök kazık ve pin kazık uygulamaları yapılabilmektedir. Bu iksa yapılarının yanal stabilitesini sağlamak amacıyla da zemin ankrajları yapılır. Emirli İnşaat bu anlamda birçok referensa sahip olup gerek yurtiçi gerekse yurtdışında çalışmalarına devam etmektedir.


Adnan KILIÇOĞLU İnşaat ve KATAL İnşaat ortaklığında kurulmuş, kurulduğu günden bu yana sürekli ve sağlıklı büyüme hedefiyle yatırımlarını sürdürmekte olan Teka Temel Mühendislik İnşaat Ltd. Kazıklı Temel Sistemleri. NTA çok sayıda otoyol, viyadük, köprü, tünel, endüstriyel yapı, iş merkezi, arıtma tesisi, toplu konut vb. Ankraj İksa sistemlerinin en önemli yatay elemanıdır.


Bu yapım yöntemi fore kazık imalatı için gerekli makine, ekipman ve malzemenin seçimi ile hazırlama, uygulama ve kontrol yöntemlerini belirlemek amacıyla hazırlanmıştır. Ayrıca fore kazıktan farklı olarak zemine göre bazen komprösör yardımına başvurulabilir. Derin temel kazıları yapılmadan angraj uygulaması yapılarak kayma ve kırılmaya karşı tehdit ortadan kaldırılır. Dünya Harita Dünya İnşaat Dünya OSGB. Jet grout yöntemiyle zemin islahi.


Bu teknoloji “enercret” olarak da adlandırılmaktadır. Avusturyalı Naegelebau firması ilk uygulayandır. Huzurlu Gayrimenkul Yatırım A. Jeoteknik Etüt, Jeoteknik Etüt Raporu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar