10 Ağustos 2018 Cuma

Saksıda sebze yetiştirmek

Saksıda sebze yetiştirmek

Ama hemen pes etmemek lazım, balkonda da sebze meyve yetiştirmek mümkün. Ne yazık ki hepimizin gönlümüzce ekip biçebileceğiniz bir bahçesi yok. Evde Marul Yetiştirme Evde Organik Sebze yetiştirme Evde organik sebze yetiştirmek Evde saksıda sebze yetiştirmek Evde sebze fidesi yetiştirme. Ama saksıda bahçe oluştururken küçükten başlamak daha yerinde olur. BALKONDA HANGİ SEBZE , NASIL YETİŞTİRİLİR?


Saksıda sebze yetiştirmek

Her cins domates saksıda yetiştirilebilir. Büyüdükçe birkaç alt yaprak ve yaprak dibinden çıkan filizler alınır ve tek veya dal halinde. Geçen sene bahçede sebze yetiştirmeye çalıştım ve cogunlukla elime yüzüme bulaştırdım.


Bu sene daha minimal yetiştirmeye çalısıcam. Balkon veya iç mekanlarda ise çiçek yetiştirmekten daha farklı, hoş bir tecrübe olabilir. Bahçe sahibi olmadan da sebzelerin doğal lezzetini, onları dalından koparmanın zevkini keşfetmek bütün emeklere değecek kadar caziptir. Sebzesiz kalmamak için mesela salatalık, mısır, marul, soğan gibi sebzeler fasılalarla birkaç defa ekilebilir.


Kendi sebze ve meyvenizi yetiştirmek için ille de bahçeye ihtiyacınız yok. Balkonunuzda yada evinizin küçük bir köşesinde ektiğiniz sebzeleri yetiştirebilirsiniz. Bunu sadece saksıda değil plastik bir kapta da yapabilirsiniz. Evinizin balkonunda yetiştirmeye elverişli olan sebzeleri sizler için derledik.


Kendi ürettiğiniz sebze ve meyveleri yemek ayrı bir keyif olduğu gibi, sebze ve meyve yetiştirmek de oldukça büyük bir mutluluk. Bilgi Doktoru – Son günlerde evde maydanoz, domates, biber, çilek yetiştirmek çok moda. Pek çok kişi bunlar gibi sebze ve meyveleri saksıda yetiştirerek evinde ufak bir bahçe. Daha sonra az bir su ile sulayın.


Patates yetiştirmek -Filizlenen Patateslerden Sarmaşık Asma Bitkisi– Balkon için Asma Sarmaşık şeklinde Bahçe ve Balkonunuzda hatta Evinizin güneş alan bir yerinde kendinize ile küçük Yeşil bir Bahçe yaratmak ister misiniz? Ancak saksıda yetiştirilecek sebzeler için bu gibi ilaçlanmış tohumlara gerek olmayacaktır. Aslında aklınıza gelebilecek hemen hemen her sebzeyi saksılarda da. Tohumsuz bir şekilde saksıda sebze nasıl yetiştirilir? Saksılarda yetiştirilebilecek sebzeler.


Evinizde kendi sebzelerinizi yetiştirmek istiyorsanız bu bilgiler sizin için son derece önemli. Bu nedenle balkonda yetiştirmek için bu koşullara dayanıklı bitkiler yetiştirilmesi gerekir. Sadece hoş görünen ve renkleriyle insanları kendilerine aşık eden çiçekler değil aynı zamanda insanların tüketebileceği sebzeler de yetiştirilen bitkiler arasındadır. Marul evde balkonda ve bahçede kolaylıkla yetiştirebileceğiniz bitkilerdendir. Marul genellikle serin aylarda ekim işlemine başlanan sebzelerdendir.


Yani marulu aslında dört mevsim yetiştirmek mümkün ama şubat-mart-nisan ayları en uygun zamanlar. Bunun tane sebebi vardır aslında. Saksının yeterli özellikleri taşımaması 2- Bitkinin yeterli beslenememesi. Bu iki meseleye özen gösteren balkonunda(güneş gören) evinin yazın kahvaltılık sebze ihtiyacını çok rahat karşılar.


Tamda imkan bakımından dar koşullarda sebze yetiştirmek isteyenlere yönelik olan bu video serimiz, saksıda sebze yetiştirmeyi uygulamalı olarak anlatmakta. Ben fide aldım cinsleri yediveren dikdörtgen saksıda görüldüğü üzere büyüttüm fide alırken mümkünse çiçek açmamış ve meyve vermemiş olarak seçin. Böylece hem fidenizin ihtiyaçlarını daha rahat gözlemler hem de büyük saksıda boşuna fazladan tohum kullanmamış olursunuz.


Saksıda sebze yetiştirmek

Ayrı yerde yetiştirilen filizler aynı zamanda turfanda olur ve mevsiminden bir hafta ila bir ay daha önce ürün almanızı sağlar. Oysa sebze meyve bahçeciliğinde meyve veren dalların yamulup. Yaz ortası veya yaz sonu, yaz sebzeleri yetiştirmek için çok geç bir zaman sayılmaz. Esasen, tecrübeli bahçıvanlar genellikle her dört haftada bir ardışık mahsuller yetiştirmeyi veya kademeleri ürün hasat etmeyi severler. Toprağı işlemek gerekmez.


Hazır topraklarda zararlı yumurtaları, yabani ot tohumları barınmaz. Bahar aylarında yetişmiş salatalık fideleri de satın alınabilir ancak kalitesinden emin olunamaz. Domatesin kilosunun bile TL olduğu bir yerde saksıda kendi ürünlerimizi yetiştirmek bizi mutlu etmeye yetiyor arkadaşlar! Yazın evin her köşesinden fırlayan karpuz çekirdeklerini toprakla buluşturun.


Karpuzun bol su istediğini unutmayın. Biraz büyükçe bir saksı tercih ettiğinizde, karpuzlarınız büyüyüp serpilecektir. Fakat sonuçta saksıda olduğu için dışarıdan aldıklarınız kadar kocaman olmasını da beklemeyin. Oysa saksıda sebze yetiştirmek , balkonları bahçeye çevirmek mümkün.


Sitemize üye olarak sosyal ekosistemimize katılabilirsiniz. Sağlıklı ve organik ürünlere ulaşmak zor gibi görünse de balkonda saksılar içinde sebze yetiştiriciliği yaparak kendi ürünlerimizi yetiştirebiliriz. Fasulye balkonda özellikle bitki kapların da, büyümesi en kolay bitkilerden biridir.


Balkonda her türlü sebze yetiştirebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar