Ancak kalıp maliyetinin yüksek olması bu döşemeler için bir dezavantaj olmaktadır. Dişli döşemelerde düzgün bir tavan elde etmek amacıyla, dişlerin arasına dolgu malzemesi yerleştirilir. Bu döşemelere asmolen döşeme. Asmolen döşemenin kalıp maliyeti düşüktür.
Dişli ve asmolen döşeme sistemi tarihinde hiç deprem yaşamamış Almanya’dan kopyalanmıştır. Depremde kötü davranırlar, kaç katlı olursa olsun mutlaka deprem perdeleri koyunuz! Bu da maliyeti düşüreceği gibi işçiliği de azaltacaktır. Kaba inşaatın bitiminden sonra ince işler başlayacaktır.
Sıva, alçı, boya gibi işlerin zamanı. Blok maliyeti özellikle fazla olan bölümdür. Eğer bir depremde ya da başka bir nedenle asmolen döşemeleri düşerse ölüme neden olabilir. Bu açıdan fay hattı üzerindeki alanlarda asmolen döşemeler önerilmemektedir. Taze betonun suyunu çekmediği için betonda çatlağa yol açmaz.
Sıvanın tutması için altına file yapıldığında sıva sorunu çözülmüş olur. Zira özel kiriş kalıbı altına komple döşeme kalıbı gerektirmeden ızgara üzerine oturtulabilir. Pişmiş toprak, cüruf ve çimento karışımından yapılmış, ses geçirmez, delikli briket türünden imal edilir. Kalıp işçiliği ve maliyeti azdır. Sarkan kiriş olmadığından alttan bakıldığında düz bir tavan görünür.
Plak döşemelere nazaran daha ağır olan asmolen döşemelerde blok maliyeti de oldukça fazladır. Deprem sonucunda bina yıkılmasa dahi asmolen döşemelerin düşmesi ölüm gibi nedenlere sebep olabilir. Böylece beton ve demir maliyetleri düşürülür. Katlar arası ısı yalıtımı sağlar.
ASMOLEN DÖŞEME TİPİ BİNALARIN TÜRKİYE İNŞAAT SEKTÖRÜNDE Kİ YERİ VE DEPREM DAVRANIŞLARININ STATİK OLARAK İNCELENMESİ. Deprem açısından kötü davranış göstermek(resim ve grafiklerde görülüyor.),dolgu malzemesi ek maliyet getirmek, Döşeme ağırlığını atrırmak, Döşemede donatı miktarını artırmak , Dolgu. Yığma ve karkas yapılarda, aşağıdaki metraj yaklaşımlarını kullanarak yaklaşık maliyet çıkarabilirsiniz. Dolgu malzemesi olarak kullanılan asmolen bloklar ya da asmolen döşeme , farklı malzemeler kullanılarak imal edilebilir.
Pişmiş topraktan, cüruf ya da beton karışımından yapılan asmolenler söz konusu olabilir. Termoplastik bir malzeme olması. Bu maliyeti ve işçiliği arttıracaktır.
Ama strafor kullanılırsa ve üzerine uygun sıva yapılırsa yangın yönetmeliğine göre uygun olacaktır. Birçok defa tekrar tekrar kullanmak üzere özel kalıplar yaptırılarak maliyet düşürülür. PEKİ ASMOLEN DÖŞEME NEDİR? Arkadaşlar yaklaşık 1mlik kat alanı olan bir yapıda kat için yaklaşık ne kadar bir maliyet farkı yaratır asmolen döşeme yapmak? Tasarımcılar, asmolen döşeme tipini mimari gerekçelerle azımsanmayacak ölçüde ülkemizdeki betonarme yapılarda tercih etmektedir.
Peki asmolen döşemelerin avantaj ve dezavantajları nelerdir? Sıva ve boya yüzü az olduğundan, dolayısıyla maliyeti düşüktür. Strafor asmolen döşemenin kalıp maliyeti düşüktür.
Yapı Yaklaşık Maliyeti Hesabı. UYGULAMADA ASMOLEN YAPILAR Düük rijitlikleri sebebiyle asmolen yapılarda tasarım tipik olarak ötelenme limiti tarafından kontrol edilir. Bu amaçla iki tür yapımız olsun. Kulaksız asmolenle yapılan bir asmolen döşeme nervür.
Isı Yalıtımının Maliyeti Nedir? Enerjide Dışa Bağımlı Bir Ülke Olmaktan Kurtulursak Cari Açığımız Olmayacaktır. EPS asmolen , duvarların veya bölmelerin dike. TSE-UTO-RD011’e uygun olarak kullanılmasını öneririz.
Yoğunluğu düşük masif bir duvar malzemesi olan gazbeton, hafifliği ve sağlamlığı ile. Betonarme döşemeler dolu (plak). Bunun haricinde dolu (plak) döşemelerde mevcuttur.
Bu ana tür döşeme tipinin kendi içinde farklılıkları ve birbirlerine göre üstünlükleri vardır. Düz bir tavan görüntüsü verir. Bizim ürettiğimiz asmolen bloklar ise genleştirilmiş polistiren sert köpük olarak da isimlendirilen EPS’den (Expanded Polystyren Foam) yapılan, köpük halindeki ve kapalı gözenekli, tipik olarak beyaz renkli asmolen dolgulardır. Bu asmolen bloklar en uygun tavan ve döşeme elemanları olarak gösterilebilirler.
Bu yüzden her beton prefabrik üreticisinden temin edilebilmektedir. Büyük yatırım maliyeti gerektirmez. Prefabrik döşeme kirişleri asmolen döşeme teşkilinde kullanılan prefabrik elemanlardır. Bu kirişler öngerilmeli olarak üretirler. Yerinde dökülen betonla tablalı kesit oluşturularak kompozit olarak çalışırlar.
Demir metrajının çıkarılması bir inşaatın maliyet hesabında ve iş programı doğrultusunda malzem temini için oldukça önemli bir işlemdir. Bildiğimiz gibi piyasada karşılaştığımız döşeme tipleri, plak döşeme , asmolen döşeme , kaset döşeme ve mantar döşemelerdir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.